top of page

על פסיכותרפיה, חרדה ומה יקרה לפצע אם נפגוש אותו באור?

מדוע גברים פונים אלינו לעזרה? ◾ מה הפחדים המאפיינים גברים? ◾ מה אפשר לעשות?


מניסיוני בעמותה, מה שמביא גבר לפנות אלינו עם נכונות אמיתית לקבל עזרה, היא תחושת חרדה. חרדה מייסרת, שתוקפת בלילה, מכווצת את הבטן, את החזה, הורסת את התיאבון, משגעת את המוח ואת הנפש. לפעמים החרדה מלווה בטורדנות - מחשבות פולשניות אודות נושאים מעוררי חרדה.

לפעמים החרדה מאוד מודחקת - והמאמץ להדחיק אותה, גם הוא גובה מחיר. אך עם הטריגר הנכון עשוי גם להתפרץ משבר קצר. התקף חרדה. אתה יודע שאתה מתאמץ להסתיר משהו שלילי שמתרחש. אתה לא תמיד בטוח מה זה, ואולי אתה מפחד לשאול את עצמך.

מצאתי כי ישנם כמה פחדים נפוצים עבור אצל גברים, בתוך סכסוך גירושין קשה. פחד גדול ומאוד נפוץ אצל גברים הוא פחד מהסתה של הילדים כנגדו. תחושת אימה כזו, שהם ילכו בדרכי האם, וישנאו אותי כפי שהיא כרגע שונאת (וכאן יש לציין, אולי היא לא שונאת כמו שאתה חושב, אולי גם היא בחרדה)

ישנו פחד עמוק נוסף, להיות מודר, ממודר ודחוי על ידי המשפחה מחד, ולהיות משועבד כלכלית אליהם לנצח מאידך. במילים יומיומיות אתה קורא לזה - אבא כספומט. אך במבט עמוק יותר מדובר בחוויה, שאתה חושש שתהיה כה משפילה, שאין לה ממש תיאור יומיומי. מדובר בפחד עמוק וקיומי , ראשוני במהותו.

בין אם החרדה מציפה עקב סכסוך בעצימות גבוהה, או עקב אירועים אחרים, מצבי חיים, מחשבות ורגשות שאינן נוחים, עד כדי כאב, מניסיוני זהו סימן חשוב ומובהק שכדאי לעצור ולבדוק. לבדוק מה כואב? ואיפה? יתכן ואתה חושש שמה שיתגלה מתחת לחרדה הוא פצע מורכב, שאין את הכלים ואת המשאבים לטפל בו. ואז בשביל מה לדעת? אולי עדיף לחכות שאהיה חזק יותר ואז אוכל גם לטפל במה שכואב? אולי זה לא כזה נורא? אולי אני סתם מגזים?

בנושא זה, הניסיון שהצטבר מצביע על שני דברים:

1- הפצע המורכב שאתה מפחד ממנו, מקבל את המורכבות שלו בתוך החשיכה ובעצם ניזון ממנה. שכן התייחסות עדינה, מקצועית, אוהבת, עם באווירה ובסביבה הנכונה, שוללת מהפצע את מורכבותו המאיימת, ועם חשיפה לאור ואוויר, הוא הולך וקטן ומגליד באופן הטבעי והנכון עבורו.

2- הדבר השני שאני מזהה, הוא שהשאלה – אולי אני מגזים? יכולה להיות כנה, אך יכולה לתפקד גם כמין הגנה, כסוג של "תירוץ" כדי שלא לחשוף את הפצע לאוויר העולם. אם אתה מגזים - הרי הדבר חיובי מחד, ושווה בדיקה מאידך.. מדוע אתה מגזים? האם ההגזמה פוגעת גם היא באיכות חייך? וזה בהחלט שווה בדיקה.

מדוע שלא תחשוף את הפצע לאוויר העולם? ישנם גברים העשויים להאמין שהעיסוק בכאב הנפשי הינו נחלת הנשים, או שהם מאמינים כי גברים אחרים מסוגלים אבל "אני לא". מין תחושה ואמונה שמשום מה, לי זה לא יעזור .. רק יזיק. ולכן, עדיף להישאר עם הכאב המעורפל שאני חש כרגע, מאשר להתחיל להתעסק עם מכאובי הנפש. לעיתים גבר עלול לחוש חוסר אונים מול מצב זה, כפי שאדם מבוגר חש חוסר אונים אל מול עולם טכנולוגי הולך משתכלל. ועשוי למצוא עצמו מוותר על התקדמות בתחום זה מתוך חוויה שאני כבר לא אשתנה.. איחרתי את המועד וכו. אנחנו כאן לומר לך, שאף פעם לא מאוחר מדי, ותמיד יש משהו לעשות, או להבין, בכדי להבין את הסיבות לכאב, לדבר עליהן, אולי לראשונה, ולאפשר לקצת אור להכנס פנימה. לפעמים זה כל מה שצריך לקרות, בכדי לשנות את חווית ואיכות החיים לטובה.







Comments


bottom of page